Pelvic Bekkenoefentherapie

Logo PelvicMarije Geuzebroek-de Vries en Thessa Wiebing maken deel uit van Pelvic. Pelvic is het Latijnse woord voor bekken en is een samenwerkingsverband tussen zes bekkenoefentherapeuten in Twente, die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen met bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap.

Bekkenpijn

Veel vrouwen met bekkenpijn merken dat zij zich in het dagelijks leven minder vanzelfsprekend kunnen bewegen. Onbewust wennen zij zich een verkeerde houding aan om het bekken te ontzien, maar vaak blijkt dit juist averechts te werken en nemen de klachten hierdoor alleen maar toe. Een oefentherapeut Cesar/Mensendieck kan helpen om een voor het lichaam zo gunstig mogelijk houdings- en bewegingspatroon aan te leren, waardoor het bekken minder wordt overbelast.

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodemspieren zijn belangrijk bij het plassen en ontlasten en bij het kunnen ophouden van urine of ontlasting. Soms zijn deze spieren te gespannen, te zwak, of ze reageren niet op het juiste moment. Een goede werking van de bekkenbodemspieren wordt mede bepaald door het goed functioneren van het bekken, de spieren om het bekken heen en de bekkenorganen.
Klachten die in aanmerking kunnen komen voor behandeling zijn:

  • ongewild verlies van urine of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen
  • moeite met het kwijt kunnen van de ontlasting
  • pijn bij het vrijen of genitale pijn
  • verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in onderbuik of rond anus
  • pijn in lage rug, heupen, liezen

Werkwijze
Er vindt een vraaggesprek plaats om de klachten duidelijk in kaart te brengen. Daarna wordt onderzocht hoe je bekken- en bekkenbodemspieren functioneren. In de behandeling worden houdings- en bewegingsadviezen en toiletadviezen gegeven. Door middel van oefeningen leer je hoe bekken- en bekkenbodemspieren weer samenwerken. Soms betekent dat juist leren ontspannen, soms is krachttraining het belangrijkste. Ook is de behandeling vaak gericht op het verbeteren van de controle over het vullen en legen van blaas en darmen. Bij lage rug- of bekkenpijn word geleerd de spieren rondom rug en bekken optimaal te laten werken. Daarnaast leer je de bekkenbodemspieren, het bekken en de rug goed te gebruiken bij alle dagelijkse houdingen en bewegingen.

Meer informatie op de website van Pelvic